Våra berättelser

Stora djup, höga spänningar och tuffa utmaningar – det lockade Vilma Nordh till bergmekaniken. Efter två års sommarjobb på ITASCA är hon klar med studierna och nyanställd vid Luleåkontoret.

Slingrande smala vägar längs bergväggen har ersatts av tunnlar, och resvägen till mormor och morfar i Bodö har blivit betydligt kortare och säkrare.

När Vilma Nordh åker bil tillsammans med morfar på vägen mellan Narvik och Lofoten kan han peka ut en rad tunnlar och vägar som han varit med och byggt.

Morfar en förebild

– Morfar brukar säga att det är en utmaning på riktigt att bygga vägar i Norge. På grund av alla berg måste man ofta spränga. Att morfar också är väg- och vatteningenjör har absolut bidragit till att jag valde samma väg, säger Vilma, som började plugga vid Luleå tekniska universitet direkt efter gymnasiet.

I början hade hon ingen aning om vilken väg studierna skulle ta, men Vilma har alltid gillat matte och fysik och ville jobba med sina favoritämnen.

– Den första grundkursen i berg gjorde att jag fick upp ögonen för inriktningen. Vi fick skapa ett fiktivt anbud för en vägtunnel som redan byggdes i Norge. Efter det har jag många gånger åkt genom just den tunneln.

Berg är coolast

Det var med alla coola tunnlar i bakhuvudet som Vilma kom att välja berginriktningen och det har hon aldrig ångrat.

– När jag gjorde min praktik fick jag jobba både med en geogrupp och en berggrupp och kom fram till att berg var coolare. Flera av dem jag lärde känna började sedan jobba på Itasca och det var så jag kom att få mitt första sommarjobb i företaget.

Vilma kom också att göra sitt examensarbete i samarbete med ITASCA. Hon har jämfört programvaror som räknar på kilstabilitet.

Samarbetar med Chile

Som nyanställd står Vilma redo att ta sig an nya projekt och det första handlar om en nygammal gruva i Kiruna som ska tas i drift efter några års vila.

– Jag ska bygga upp en modell för hur berget ser ut där det ska brytas och kommer att jobba i ett program som är nytt för mig. ITASCA i Chile har stor erfarenhet av programmet och jag kommer att samarbeta med dem. Det blir spännande!

Ett av Vilmas drömprojekt är att bryta ny mark i de allra djupaste gruvorna.

– Jag gillar verkligen stora djup, höga spänningar och tuffa utmaningar. Och visst vore det coolt om jag också en dag kan peka på olika vägtunnlar och säga ”den där har jag varit med och byggt”.

Senaste nytt

Kommande händelser
18 apr.
Python in Itasca Software
... Läs mer
29 maj
Getting Started with FLAC2D/FLAC3D
Objectives of the training: •Understand the FLAC2D/ FLAC3D numerical approach and the types ofproblems it can solve•Know how to manipul... Läs mer
5 juni
IMAT IMMERSIVE TRAINING
ITASCA is launching IMAT (Itasca's Mining Analysis Toolbox) our groundbreaking software tailored exclusively for underground and open p... Läs mer