Våra berättelser

Nya berättelser

Mikaels comeback vässar teknikutvecklingen

Han gör comeback hos ITASCA och blir samordnande för den tekniska utvecklingen i Sverige.

”Globalt ligger ITASCA långt fram. Nu ska vi i högre grad vara med från svensk sida och driva på utvecklingen och applicera vår internationella teknikutveckling i vårt konsulterbjudande”, säger Mikael Svartsjaern.

Från jord till berg - nu förstärker Yukun ITASCA

Tack vare metalmusiken fick Yukun Wei upp ögonen för Sverige redan i tonåren. Valet föll på KTH när han skulle läsa sin masterexamen. Nu byter den mineralsamlande geoteknikern från Kina jord mot berg när han förstärker ITASCAs stockholmskontor.

Vilma vill bryta ny mark med tuffa utmaningar

Stora djup, höga spänningar och tuffa utmaningar – det lockade Vilma Nordh till bergmekaniken. Efter två års sommarjobb på ITASCA är hon klar med studierna och nyanställd vid Luleåkontoret.

Tidigare berättelser

Jola gör en bergsäker comeback

Hon var ny i branschen när examensarbetet ledde henne till Itasca.

Efter några års bortavaro är Jola Świtała tillbaka - med ännu fler verktyg för att skapa bergsäkra lösningar. Vad sägs om exempelvis parametrisk styrd modellering?

Staffan lockades av Itascas spetskompetens

Itasca är bäst i klassen på berg och numeriska beräkningsmodeller. Det avgjorde saken – hit skulle Staffan Risberg söka sig efter examen från Kungliga tekniska högskolan. Nu gör han sina första arbetsdagar på drömjobbet.

Maria håller i trådarna på kontoret

Det är varken numeriska beräkningsmodeller eller tunneldrivning som är Maria Ahlbäcks nisch. Hennes supertalang är att vara spindeln i nätet, med koll på allt ifrån bokföring till marknadsföring. At your service: Itascas nya "office manager"!

Märit – proffs på infrastruktur som trivs under jorden

Hon skulle bli brobyggare men föll för berget. Idag värnar Märit Berglind-Eriksson lite extra om ”sina” besöksgruvor samtidigt som hon drömmer om de stora projekten med gaslagring och slutförvaring av utbränt kärnbränsle.

Geologi och bergmekanik en lyckad kombination för Rob

En inspirerande lärare tände för längesedan Rob Swindells intresse för geologi. Hans ess i rockärmen kom att bli utbildningar i både geologi och bergmekanik.

Efter många år i branschen är det Itasca som ger honom en nytändning när han blir länken mellan de två professionerna på företaget.

Bergmekaniker bidrar till samhällsnytta

Tänk att våra analyser, beräkningar och fältstudier bidrar till sådan fantastisk samhällsnytta. Bergmekaniker - sträck på er, känn er stolta!

Examensarbeten våren 2022

Under våren 2022 har vi två pågående examensarbeten.

Stencool trio förstärker Itasca

Stora bergrum, numerisk modellering och projektledning är vad Itascas nya trio bergmekaniker brinner för. Theofanis Rentzelos, Mattias Sjölander och Sara Suikki är utbildade vid LTU och har hunnit jobba några år med både infrastruktur och gruvprojekt innan värvningen.

10 frågor till Bruno

Jag har en passion för numerisk modellering och komplexa tekniska problem. Itasca är det mest prestigefyllda företaget som finns i den genren.

10 frågor till Jennifer

När kunden är nöjd mår jag extra bra.

10 frågor till Joel

De jag jobbar med är roliga. Att hitta lösningen på kluriga problem är kul och det är skoj att vi är ett internationellt företag.

10 frågor till Jessa

Jag vill jobba som en detektiv!

10 frågor till Fredrik

Jag fick vara med och bygga upp ett nytt företag nästan från början.

Det yngre gänget!

Nya seniora ingenjörer på Itasca!

Vår nya expert!

10 frågor till Ott

Jag kan riva av ett trumsolo i sömnen och valde mellan att utbilda mig till musiker eller ingenjör.

10 frågor till Catrin

Vill man ha svart bälte i bergmekanik, om man vill bli bäst, är det på Itasca man ska vara.

10 frågor till Sebastian

Det är de små vardagliga sakerna, vi är ett gäng som trivs tillsammans

10 år - 10 milstolpar

Vår VD Jonny Sjöberg berättar om 10 milstolpar under sina 10 år vid Itasca Consultants AB

Kärnkartering och släntdesign

Dagbrottsbryting i Pajala görs i Kaunis Iron AB:s regi, och Itasca hjälper till med bergmekanisk släntdesign.

Med sikte på framtidens tunnlar

”Vad händer om man gör tunneln bredare och om den ligger på ett större djup? Hur reagerar berget om tunneln får två spår istället för ett?” Chansen att jobba med modellering lockade Jennifer att stanna i Luleå. Nu gör hon sitt examensarbete hos Itasca.

Daniel testar bergets gränser i teori och praktik

Egentligen skulle Daniel jobba med jord, men en entusiastisk lärare fick honom att gå igång på berg. En pizzakväll på Itasca ledde honom rakt in i ett spännande examensjobb där han får testa bergets gränser.

Itasca säkrar berget när tåget ska fram

Spårvagnar och biltrafik ska fortsätta att trafikera Korsvägen i Göteborg utan störningar – trots det omfattande underjordsarbete som pågår där. DET är Itascas ansvar, när tågstation och tunnlar byggs strax under markytan.

Internationell kompetens Itascas styrka - uppdrag schakt


Hur kan man borra stabila schakt i svåra bergförhållanden på stort djup? Itasca fick uppdraget att söka svaret på frågan och har tagit hela världen till sin hjälp!

Slumpen ledde Joel till berget

Det var lite av en slump att Joel Andersson sökte ingenjörsutbildningen i Luleå. Det var också en slump att han gjorde sitt examensjobb i Kina. Att han landade på Itasca var däremot något han siktat på länge!

Forskare i en klass för sig

Drömmen om att jobba med hus- och brokonstruktioner fick Bruno att plugga till civilingenjör. När han fick smak för forskning tog yrkeslivet en ny väg. Den ledde honom in i en värld av bergmekanik!

Sprängfylld konferens för världens experter

När all världens experter på sprängning har samlats i Luleå för konferens är Itasca självklart på plats. Med är bolagets amerikanske chef för teknikutveckling, Jason Furtney, som berättar om företagets del i lyckade sprängningar vid diamantutvinning.

3 x PhD

Under två intensiva veckor i slutet av oktober och början av november disputerade tre personer i bergmekanik vid Luleå tekniska universitet. Itasca har medverkat med handledarskap och rådgivning till alla tre doktoranderna under hela studietiden.

Bergsäker besiktning ger gruvan gott betyg

Zinkgruvan Tara på Irland får ett gott betyg av Itascas personal som synat säkerheten genom grundliga granskningar. Det blir också tummen upp för att börja bryta uppåt – mot markytan!

Hon dras till bergets krafter

Stentråkigt! Aldrig skulle Itascas sommarjobbare Sara Suikki satsa på bergmekanik. Men det var innan krafterna och spänningarna ledde henne rakt ner i gruvor och tunnlar.

Itasca anställer och satsar på kvinnor

Luleåföretaget Itasca växer – både i antal anställda och som jämställt företag.

Vi hjälper er att mäta rätt!

Går det att göra mätningar i berget? Bör man göra det? Hur ska mätningarna utföras? Vilka metoder är lämpliga? Hur ska resultaten tolkas? Vilka åtgärder krävs? Itasca hjälper er att finna svaren!

Stålkvinna i den undre världen

Hon har ägnat hela sitt yrkesliv åt att utbilda framtida kollegor och konkurrenter i bergets utmaningar. Nu lämnar Catrin Edelbro universitetet för ett jobb som bergmekaniker på Itasca. Där börjar hon med att sätta sig i skolbänken.

Itasca på film!

Videopresentation av Itasca

Vi blickar gärna nedåt!

På Itasca blickar vi hellre nedåt än uppåt!

Vi är med och säkrar ny T-banesträckning

När tunnelbanesträckningen i Stockholm förbättras är Itasca med på tåget. Det är säkert!

Bergtagen under studietiden

Han är spindeln i nätet , doktor i bergmekanik och har varit med under företagets olika faser.

Nya nivåer för gruvingenjören från Kanada

Från Kanada till Kiruna. Från studier till forskning och arbete. Jessa Vatcher når nya nivåer både i gruvan och yrkeslivet när hon delar sin tid mellan att doktorera och arbeta.

Itascas modell ger kunskap om tunnelras - ny forskning presenterades på konferensen Ground Support

När tunnelpassagen under Maria Magdalena kyrka skulle byggas hände det som inte fick hända. Tunneln rasade och skapade ett slukhål under kyrkogården.

Sebastian har tunnelseende

Sprängteknik låter spännande, tänkte Sebastian Hortberg när han valde utbildning. Men han fastnade för bergmekanik och jobbar nu med tonvikt på tunnlar.

Fredrik vill ha spänning på jobbet!

Utan spänning rasar allt! Fredrik Permans beräkningsmodeller fixar stabilitet i berget, i såväl gruvor som tunnlar.

Itasca - när du vill vara bergsäker!

Hur rör sig markytan när man bryter djupare i gruvan? Behövs en bergsförstärkning? Vilken blir effekten av att fylla ett dagbrott när man brutit klart i det? Hur branta kan slänterna i ett dagbrott göras?

Senaste nytt

Kommande händelser
15 juli
EUROCK 2024
The conference will feature two main tracks: the scientific track and the industrial track. There will be short courses and workshops o... Läs mer
26 aug.
FLAC3D V9.1 and Griddle V2.0 2024
... Läs mer