Våra berättelser

Tack vare metalmusiken fick Yukun Wei upp ögonen för Sverige redan i tonåren. Valet föll på KTH när han skulle läsa sin masterexamen. Nu byter den mineralsamlande geoteknikern från Kina jord mot berg när han förstärker ITASCAs stockholmskontor.

Redan som barn fascinerades Yukun Wei av mineral och stenar och med en morfar som var geolog blev yrkesvalet enkelt. Efter en kandidatexamen i samhällsbyggnad lämnade Yukun mineralsamlingen hemma i sydöstra Kina för att utforska en ny del av världen.

– Jag intresserade mig för Sverige redan i 15-årsåldern, när jag började lyssna på metalmusik. Det var i de nordiska länderna som de stora artisterna, som Arch Enemy, fanns.

Yukun drömde om att någon gång besöka Sverige. När det var dags att läsa in en masterexamen valde han att söka sig till Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Sedan halkade Yukun in på jordspåret och där blev han kvar i fem år.

– Jag fick jobb som geotekniker och har bland annat jobbat med förstärkning av järnvägsbanken på Ostlänken utanför Nyköping. Det var ett spännande projekt som jag är stolt över.

Men fascinationen för mineral och berg bestod. Yukun Wei har alltid samlat på mineral och i Sverige började han bygga upp en ny samling. Hyllan hemma i Stockholm börjar bli välfylld.

– Favoriten är en vacker kvarts.

När Yukun bestämde sig för att ändra inriktning på sin karriär och byta jord mot berg gjorde han en noggrann research. Han gillade vad han såg hos ITASCA, som stack ut på ett bra sätt.

– Här finns en spetskompetens utöver det vanliga och företaget har egna programvaror. Jag gillar också att det är ett mindre företag.

Yukun säger att han kommer att bidra med sina kunskaper från geotekniken, en hög ambitionsnivå och en god stämning.

Hur ser drömprojektet ut för dig?

– Jag lockas av komplexa 3D-beräkningar och ser fram emot att jobba i gruvprojekt. Jag är väldigt intresserad av mineraler och gruvor och har alltid drömt om att få arbete med ett projekt inom gruvsidan. Det kommer bli verklighet nu!

Senaste nytt

Kommande händelser
5 juni
IMAT Workshop
ITASCA is launching IMAT (Itasca's Mining Analysis Toolbox) our groundbreaking software tailored exclusively for underground and open p... Läs mer
26 aug.
FLAC3D V9.1 and Griddle V2.0 2024
... Läs mer