News Article

10 år med Itasca Consultants AB

I februari 2011 startade Itasca Consultants AB sin verksamhet i Sverige. I 10 år har vi fått arbeta med de mest intressanta och utmanande bergmekaniska projekten inom gruvbrytning, infrastruktur och energisektorn. Företaget har vuxit och 10 anställda kunde fira Itascas 10-årsdag. Häng med på vår resa!

Vår VD Jonny berättar om 10 år - 10 milstolpar under sina 10 år vid Itasca Consultants AB.

Under vårt 10-års firande har vi passat på att ställa 10 frågor till våra anställda.

10 saker ni (kanske) inte visste om Itasca Consultants AB

 1. Den sanna källan. Det är betydelsen av namnet Itasca, som också sjön vid Mississippiflodens början heter. Namnet kommer från det latinska verITAS CAput.
 2. Våra tre experter (Jonny, Fredrik och Catrin) har många årtionden av geomekanisk erfarenhet i ryggen inklusive ca. 150 vetenskapliga publikationer inom ett flertal bergmekaniska områden.
 3. Itascas amerikanske grundare, 90-årige professor Charles Fairhurst, gick i bräschen när bergmekaniken utvecklades som vetenskap. Charles Fairhurst är en nestor och stålfarfar som fortfarande är aktiv och som det skrivits en bok om, The long shadow.
 4. Det svenska huvudkontoret finns i Luleå och har sina lokaler i Luleå Science Park. Lokalkontoret finns i Stockholm.
 5. Koncernen har 164 anställda runtom i världen. 12 av dem finns i Sverige och arbetar i hela Norden.
 6. Itasca finns i Sverige, USA, Chile, Peru, Kanada, Tyskland, Frankrike, Australien och Kina.
 7. Basket är sporten för Itascafolket! Linda har spelat basket på hög nivå, många av Itasca-barnen är basketspelare och företaget stöttar både lokala ungdomslag och Luleås elitlag.
 8. Vi är inte bara experter på bergmekanik, vi kan vara kreativa också. Under Bergdagarna 2019 fick Itasca priset för bästa monter. Kanske var det möjligheten att träffa en Itascaexpert med en boll som avgjorde saken.
 9. Vi är både bergtagna och jordnära. På kafferasten avhandlas fröer och plantor och bland våra odlingar finns allt ifrån vattenmelon och chili till potatis.
 10. Samtidigt som dottern Itasca Sverige har ett ystert 10-årskalas firar moderbolaget i USA hela 40 år i år. Luleå stad firar 400 år och det är 100 år sedan Albert Einstein fick Nobelpriset i fysik! 2021 - What a year!
Senaste nytt
 • Nyhetsbrev oktober 2021 Vårt senaste nyhetsbrev!...
  Läs mer
 • Keynote-föreläsning EuroEngGeo ...
  Läs mer
 • Itasca "and one" Itasca anställer 2+1......
  Läs mer

Kommande händelser
6 aug.
Itasca Training Collaborations
Quality courses offered outside Itasca.... Läs mer