Våra berättelser

”Vad händer om man gör tunneln bredare och om den ligger på ett större djup? Hur reagerar berget om tunneln får två spår istället för ett?” Chansen att jobba med modellering lockade Jennifer att stanna i Luleå. Nu gör hon sitt examensarbete hos Itasca.

Simulering av uttagssekvens och förstärkning. När Jennifer Hellberg såg vilket examensjobb Itasca kunde erbjuda bankade hjärtat lite extra!

– Jag är verkligen intresserad av numerisk modellering och vred och vände på det där pappret. Men sedan vek jag ihop lappen och stoppade undan den. Jag skulle ju göra mitt examensarbete hemma i Stockholm, skrattar Jennifer.

Spännande examensarbete

Men lappen brände i fickan och efter ett par månader vecklade hon ut den igen och ansökte om examensarbetet med att skräddarsy tunneldrivningen efter olika förutsättningar. Det vill säga att simulera framdrift i tunnel på ett så korrekt sätt som möjligt.

– Jag testar om exempelvis formen och djupet på tunnlar påverkar hur berget spricker och vilken bergförstärkning som behövs. Kanske gäller samma förutsättningar oavsett tunnelns form eller djup? Jag kommer att ta fram olika grafer för hur berget reagerar när tunneln drivs fram, säger Jennifer som tycker att det är väldigt roligt att testa olika förutsättningar i datorn för att lösa problemet. Steg två i arbetet är att se över bergförstärkningen.

Tunnelbanan lockar

Det är också arbete med tunnlar som lockar Jennifer efter att examensjobbet är färdigt:

– Ett drömprojekt är att jobba med stora tunnelbaneprojekt, exempelvis tunnelbanans blå linje i Stockholm. Den dras vidare till min hemkommun Nacka och jag kommer själv att kunna åka t-bana längs den linjen in till Stockholm så småningom.

Senaste nytt
  • Griddle 2.0 Pre-release Now Available Griddle offers automatic, interactive, and easy-to-use surface meshing and volume grid generation capabilities for FLAC3D,...
    Läs mer
  • Nyhetsbrev augusti 2020 ...
    Läs mer
  • Learning FLAC3D 7.0 New FLAC3D introductory tutorials are now available on our website. See how easy it is...
    Läs mer

Kommande händelser
12 okt.
Focused Seismic and Liquefaction Training 2019
... Läs mer