Våra berättelser

Hon var ny i branschen när examensarbetet ledde henne till Itasca.

Efter några års bortavaro är Jola Świtała tillbaka - med ännu fler verktyg för att skapa bergsäkra lösningar. Vad sägs om exempelvis parametrisk styrd modellering?

Efter nästan fem års arbete med infrastrukturprojekt har Jola (Jolanta) Świtała kommit tillbaka till konsultjobb för gruvbranschen igen. Det blev en rivstart för den nygamla ingenjören på Itasca som nu bland annat grottar ner sig i LKAB:s framtida brytning på stort djup.

– Det är jättekul att vara tillbaka. Jag har jobbat med olika tunnelprojekt, exempelvis tunnelbaneutbyggnaden i Stockholm, de senaste åren. Nu är det roligt att arbeta med gruvor igen, säger Jola, som också uppskattar att återse gamla kollegor.

– Många av mina arbetskompisar från förr jobbar kvar, och det är roligt att lära känna alla som är nya. Itasca har verkligen vuxit, i både antalet anställda och kompetens, under de senaste åren och den fina företagskulturen och stämningen – ”the Itasca cultur” – lever kvar.

Vässat sin kompetens

Hon läste den internationella utbildningen ”European mining, minerals and environmental program” i hemlandet Polen samt i Holland och Ungern innan examensarbetet förde henne till Västerbotten och Boliden. Där gjorde Jola beräkningsmodeller med hjälp av Itascas programvara FLAC3D. Det var så hon från början kom i kontakt med företaget som hon kom att bli en självklar del av under ett par år.

Under de senaste fem åren har Jola breddat sin kompetens med erfarenheter från injektering, design för olika tunnelbaneprojekt, tunnelförstärkning och stabilitetsanalys, uppdragsledning och byggstöd.

Trivs med variation

– Jag har bland annat varit med från förfrågningsunderlag, genom bygghandling till byggstöd under produktionen för utbyggnaden av Högdalsdepån. Jag var med under en stor del av projektet. Det var roligt och lärorikt, säger Jola och berättar att hon också varit ansvarig för teknikutveckling och digitalisering i bergtekniksektionen hos WSP.

– Jag har också lärt mig parametriskt styrd modellering, en visuell programmering som jag bland annat tillämpade i tvärförbindelsen Södertörn.

Under hela tiden har Jola haft nära kontakt med sina gamla kollegor på Itasca och nu var det dags att göra comeback.

– Det är inspirerande att vara tillbaka på Stockholmskontoret som vuxit till åtta anställda. Vi är ett starkt gäng! Mitt drömprojekt? Egentligen trivs jag bäst med en mix av olika slags uppdrag men att vara med i ett helt nytt forskningsprojekt, antingen för gruva eller infrastruktur, vore extra kul.


Senaste nytt

Kommande händelser
5 juni
IMAT Workshop
ITASCA is launching IMAT (Itasca's Mining Analysis Toolbox) our groundbreaking software tailored exclusively for underground and open p... Läs mer
26 aug.
FLAC3D V9.1 and Griddle V2.0 2024
... Läs mer