Våra berättelser

Sten, hur kul kan det vara? Under gymnasiet var Sara Suikki inte alls inställd på bergmekanik. Men hon älskar utmaningar och svåra problem, och det är något som berget bjuder på.

– Berget är aldrig detsamma överallt och inte så exakt som betong och stål, vilket gör att förutsättningarna inte är lika förutsägbara.

Sara gillar variation, och rörlighet i jobbet är också något som Sara uppskattar. Hon beskriver sig som social, utåtriktad och orädd. Hon kliver gärna upp på scenen och gillar att jobba ute i fält. Sara är ordförande i Berggruppen för yngre medlemmar och gillar över lag att vara spindeln i nätet.

Internationella projekt

– Jag trivs med att jobba aktivt och agilt. Att vara ute på fältet, att träffa byggledningen och hjälpa entreprenörer med att lösa problem. Det är min grej!

Sara har bland annat jobbat med Västlänken och Förbifart Stockholm och arbetar just nu med en stor bro i Norge och med ett gruvprojekt i Kanada.

– Drömprojektet? Att vara projektansvarig för något stort tunnelprojekt i Sverige. Det vore kul.

Fascineras av stora bergrum

Theofanis Rentzelos fick sätta tänderna i flera intressanta projekt så fort han började på Itasca. Ett sådant handlar om stabilitet av bergrum ett annat om hur gruvbrytning ska göras på ett säkert sätt i LKAB:s gruva i Kiruna.

– Vi har inga stora bergrum i mitt hemland Grekland. Nu jobbar jag med att analysera stabiliteten för bergrum och djupa gruvor. Det är ett spännande och viktigt jobb.

Theofanis, som kommer från storstaden Aten, läste sin masterexamen i Sverige.

Större utmaningar

– Sverige har djupare och större gruvor än Grekland och här finns stora bergrum. Geologin är mycket olik Greklands och det skapar andra problem och utmaningar. Här får jag chansen att arbeta med projekt som aldrig skulle vara möjliga hemma, säger Theofanis, som valde att läsa vid Luleå tekniska universitet för att han ville uppleva snö och vinterklimat.

– Att kunna gå på isvägen och att se norrsken på väg hem från jobbet är helt magiskt.

Något annat som Theofanis tycker är magiskt är numerisk modellering.

– Det är min passion och där är Itasca ”top notch”. Här finns många experter som är nischade på just numerisk modellering. Jag ser fram emot att jobba med dem och mitt mål är att lära mig något nytt varje dag.

Bergkurserna roligast

För Itascas tredje nyförvärv började yrkeslivet med stensättning och parkanläggning. Mattias Sjölander växte upp bland kor och höns, men valde att utbilda sig till markarbetare. Efter några år i yrket bestämde han sig för att plugga vidare, med siktet inställt på att bli platschef i anläggningsbranschen.

– Efter ett tekniskt basår började jag läsa inriktningen konstruktion, men ändrade mig till geoteknik innan jag hittade hem till bergmekaniken. Bergkurserna var ju de roligaste!

Som att komma hem

Mattias skrev sitt examensjobb om numeriska analyser. Han jobbade i Itascas program och hade Jonny Sjöberg som examinator. Att börja jobba hos Itasca var som att komma hem och att få jobba mer med numeriska analyser var drömmen.

– Det är här programvaran är utvecklad och alla på Itasca är specialister, säger Mattias som just nu jobbar med att koppla ihop två av företagets programvaror som räknar på uppblockning och markdeformationer i LKAB:s gruva i Malmberget.

Senaste nytt
  • Nyhetsbrev oktober 2021 Vårt senaste nyhetsbrev!...
    Läs mer
  • Keynote-föreläsning EuroEngGeo ...
    Läs mer
  • Itasca "and one" Itasca anställer 2+1......
    Läs mer

Kommande händelser
6 aug.
Itasca Training Collaborations
Quality courses offered outside Itasca.... Läs mer