Slumpen ledde Joel till berget

Det var lite av en slump att Joel Andersson sökte ingenjörsutbildningen i Luleå. Det var också en slump att han gjorde sitt examensjobb i Kina. Att han landade på Itasca var däremot något han siktat på länge!

Joel Andersson är Söderhamnskillen som fick en broschyr från Luleå tekniska universitet i sin hand, och plötsligt klarnade framtidsplanerna. Han skulle bli väg- och vattenbyggnadsingenjör! Joel började plugga i Luleå. Det har han aldrig ångrat och ganska snart stod det klart att han ville specialisera sig inom området jord och berg.

– Jag tycker att det är coolt att jobba med berg och tunnlar, säger Joel och berättar att han under studietiden höll sig i de norra delarna av landet, men när det var dags för examensarbete valde han att åka till Kina!

Från jord till berg

– Egentligen var det också lite av en slump. Jag var sugen på ett utlandsuppdrag och projektet lockade mig.  Jag tycker att numerisk modellering är extra kul, säger Joel och berättar att examensarbetet bland annat gick ut på att ta reda på hur en specifik, färdigbyggd damm beter sig under uppbyggnadsfasen – och vad som skulle hända med själva dammbyggnaden vid en jordbävning!

Det visade sig att dammen skulle klarat sig ganska bra. Det gjorde Joel också, som efter studierna återvände söderut i Sverige. Till en början arbetade han med geoteknik och jord, men när han erbjöds jobbet på Itascas Stockholmskontor tackade han ja direkt.

Med siktet mot Itasca

– Jag har haft ögonen på Itasca sedan studietiden och både Jonny och Catrin har varit mina lärare. Ja, det var lite som att komma tillbaka till skolan när jag började här, skrattar Joel, som redan både hunnit vara involverad i arbetet med gruvan i Aitik och det stora projektet med Västlänken i Göteborg. Nu ser han fram emot att också få möjlighet att vara ute på en del projekt, att få en känsla för hur det funkar utanför skrivbordet. Även om det är numerisk modellering vid datorn som är hans grej!

Varför är just det så kul?

– Jag gillar att sitta vid datorn och testa mig fram med olika lösningar. Det är som att lösa en gåta, att spela ett spel. Mitt intresse för datorspel under uppväxten har säkert bidragit till det.