Sebastian har tunnelseende

Sprängteknik låter spännande, tänkte Sebastian Hortberg när han valde utbildning. Men han fastnade för bergmekanik och jobbar nu med tonvikt på tunnlar.

Han är nyast, och yngst, i företaget och har VD Jonny att tacka för att tycke uppstod för bergmekanik.

– Han undervisade på universitetet i Luleå och gjorde ämnet så intressant att jag fortsatte med den avancerade kursen. Sprängtekniken fick stryka på foten, fast det var den kursen som från början lockade mig att satsa på att bli väg- och vatteningenjör, säger Sebastian Hortberg.

Han är Piteåkillen som efter utbildningen gjorde sitt första yrkesverksamma år som ingenjör i Göteborg. När chansen att börja på Itasca kom var Sebastian snabb att tacka ja.

– Jag ville nischa mig mer mot bergmekanik och det får jag göra här. Som alla andra ingenjörer älskar jag att lösa problem, säger Sebastian som bland annat jobbar med ett stort tunnelprojekt i urban miljö.

På hans dataskärm växer den 20 kilometer långa tunneln fram. Den som ska innehålla en dubbelspårig järnväg. Han bygger modellen och skapar en beräkningsmodell för ett säkert och stabilt bygge.

Varför tickar du igång på tunnlar?

– Jag tycker att det är rätt coolt att vara en del av exempelvis det här stora tunnelbygget i en storstad. Väldigt många människor kommer att vistas där och ha glädje av tunneln.