Linda kliver upp på en ny nivå

Efter 13 år på djupet kan hon sina gruvor utan och innan. Nu är Linda Jonsson redo att ta sig upp på en ny nivå – där hon har båda fötterna på jorden!

Det var gruvans djup och många bottnar som lockade Linda Jonsson att göra sitt examensarbete hos LKAB. Hon gjorde mätningar kring en ny brytningsmetod och fick bekanta sig med gruvan på allvar.

– När jag sedan blev erbjuden jobbet som forskningsingenjör gick flytten upp till Malmfälten, säger Linda, som under sina 13 år i Malmberget och Kiruna hunnit utforska så gott som varje skrymsle i underjorden.

Hon är särskilt nöjd med att hon projektlett arbetet med att skapa en ny huvudnivå i gruvan i Malmberget och att hon lett planeringsarbetet för att skapa underjordsbrytning under dagbrottet i Svappavaara.

– Jag fick ta ett helhetsgrepp och jobba med hela spektrat kring en gruva. Ekonomin, miljöanalyserna, förstärkningen – ja, allt!

Ofta ensam kvinna

Under sina första år i gruvans värld var Linda ofta ensam kvinna i en mansvärld med grabbig jargong. Men Linda var van. Tjejerna var i minoritet både på gymnasieprogrammet med teknikinriktning och ingenjörsutbildningen vid LTU.

– Men det har hänt mycket de senaste åren. Kvinnorna under jorden är fler och jargongen har mjuknat, säger Linda som är mycket nöjd över att nu ta plats i Itascas team som, tack vare en medveten strategi, är ett företag med en mycket god jämvikt mellan könen.

Efter att ha grottat ner sig i gruvan längtar Linda nu efter nya utmaningar. Gärna i gruvor, men också vid byggen av tunnlar och torn.

Till sist: har du någon spännande historia att berätta från den undre världen?

– När jag och en kollega gjorde mätningar längst in i en gruvort och ett stenblock plötsligt rasade från taket blev det lite FÖR spännande. Det blev väldigt konkret att korrekta mätningar och förstärkningar är livsviktiga. Vi sprang därifrån – och taket fick bättre förstärkning!