Forskare i en klass för sig

Drömmen om att jobba med hus- och brokonstruktioner fick Bruno att plugga till civilingenjör. När han fick smak för forskning tog yrkeslivet en ny väg. Den ledde honom in i en värld av bergmekanik!

Det var känslan för matte och fysik som gjorde att Bruno Figueiredo fastnade för livet som forskare. Även om numerisk beräkning redan var grunden i hans yrke som byggnadsingenjör tog forskartjänsten honom till nya nivåer.

– Tunneldrivning, underjordiska projekt för vattenkraft och grundläggning på berg var nytt för mig, säger Bruno och berättar att det också var på forskningsinstitutet hemma i Lissabon som han första gången hörde talas om Itasca. En högt ansedd forskarkollega brukade ”sommarjobba” med programutveckling på företagets huvudkontor i Minneapolis.

Nu blir teorin till praktik

Bruno, som nyligen rekryterades till Itascas kontor i Stockholm, tog universitetsvägen till Sverige. Efter mer än 13 år av forskning, i såväl Lissabon som Strasbourg och Uppsala, har han en doktorsexamen i geofysik/bergmekanik.

– I Uppsala studerade jag termo-hydro-mekaniska beräkningar med tillämpning på bland annat koldioxidlagring och energiutvinning i berg. Jag ser fram emot att omsätta mina teoretiska kunskaper i praktiken. Nu ska jag lära mig mer om stabilitetsberäkningar för gruvor och tunnlar!

Varför sökte du jobb hos just Itasca?

– Vi är ”the perfect match”. Min bakgrund passar Itascas behov och jag jobbade redan med företagets programvara. Redan 2007 förstod jag att Itasca var ett företag att räkna med och nu har cirkeln slutits, säger Bruno.