Bergtagen under studietiden

Han är spindeln i nätet , doktor i bergmekanik och har varit med under företagets olika faser.

Jonny Sjöberg värvades från sina forskarstudier till ett växande Itasca och återkom till bolaget efter 20 år för att nystarta verksamheten i Sverige.

– Från början fanns bara ett kontor i USA, med runt 20 anställda. Några av dem deltog i forskningsprojektet i Sverige och efteråt bad de mig följa med över Atlanten, säger Jonny Sjöberg, VD för Itasca i Sverige.

Han och frun Ulrika såg det som ett spännande äventyr och under två år jobbade Jonny som konsult i Minneapolis innan paret valde att åka hem till Sverige igen. Jonny återupptog forskarstudierna för att bli teknisk doktor i bergmekanik. Han hann vara anställd hos såväl Boliden som LKAB och Vattenfalls konsultbolag innan de forna kollegorna från Minneapolis ringde:

– De undrade om jag ville starta ett dotterbolag i Sverige! Det var ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till, säger Jonny som basar över både huvudkontoret i Luleå och kontoret i Stockholm med verksamhet i hela Norden.

Att han skulle bli ingenjör visste han tidigt, men intresset för berg och jord upptäckte Jonny först under universitetsåren. Men vad är det med berget som fascinerar honom?

– Bergmaterialet är format av naturen, och inte av oss människor, vilket gör det både svårare och mer spännande att jobba med. Berg är en tillgång som finns överallt och som vi kan bli bättre och bättre på att använda.